Mine børn er for vigtige til at overlade til politikerne

June 15th 2007 09:55 am

Jeg var for nylig til dialogmøde om den lokale skole, og det giver anledning til lidt spredte tanker. Jeg håber, du kan finde hoved og hale i dem.

Aldrig har vi betalt mere i skat, og skattetrykket har aldrig været større, aldrig har det offentlige forbrug målt i faste priser været større, og realvæksten i de offentliges udgifter er år efter år større end målet.

Så er det, at jeg ikke forstår, hvorfor man gang på gang oplever, at kommunerne skal spare på børnepasning og folkeskolerne. Da vi boede i Århus, skulle bl.a. børnehaverne spare (det skulle der nok være plads til, da Århus har en af dk´s dyreste børnepasning), og nu hvor vi bor i Viborg Kommune, har vi igen oplevet, at børnehaven skulle bespare. (O.k. ikke mere end at åbningstiden blev indskrænket et kvarter hver dag, hvilket ikke generer os.)

Nu er den lokale skole så i fare for at lukke, fordi Viborg Kommune skal spare 15 millioner kroner. Dette på trods af, at også Viborg Kommune har realvækst i udgifterne. Hvor bliver mine urimeligt mange skattekroner af? Hvad er det for nogle udgifter, der stiger og stiger, og gør det nødvendigt at spare på børnepasning og folkeskole? Hvorfor er der ingen aviser, der beskriver dette paradoks, at der skal spares selv om Viborg Kommune aldrig har haft flere penge at gøre godt med?

I den virkelige verden vil den bedste restaurant naturligvis ikke lukke. Men skoler ligger ikke i den virkelige verden men i politikernes planøkonomiske verden. Jeg er naturligvis part i sagen; men der er bred enighed om, at Vroue Skole er i særklasse. Dækningsgraden er 99,4% (d.v.s. at 99,4% af skoledistriktets børn går i skolen, kommunens højeste), og derudover kommer elever langt uden for skolens distrik for at gå i skolen. Fagfolk kommer også langvejs fra for at studere, hvordan indskolingen foregår. Politikerne til dialogmødet måtte også konstatere, at Vroue Skole var et pædagogisk fyrtårn. Udgiften pr. elev ligger gennemsnitlig for Viborg Kommune. Alligevel er den i fare for at lukke.

Lad os forestille os, at pizzarier var et offentligt anliggende. Og lad os forestille os, at nogle politikere fjernt fra xkøbing bestemte, at byens bedste pizzaria skulle lukke, medens det dårligste skulle bestå. Skørt ikke, men det kan faktisk blive virkelighed på skoleområdet hos os. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis markedskræfterne rådede, og forældrene havde frit valg – og selv skulle betalte, ja så valgte de Vroue Skole. Det viser den store dækningsgrad og den store søgning til skolen.

Vores børn er simpelthen for vigtige til at overlade til nogle politikere i en storkommune med 91.000 indbyggere og 3,3% af Danmarks areal. Jeg ved, det er utopi; men sparerunden burde munde ud i, at vi forældre krævede, at politikerne blandede sig udenom børnepasning og folkeskole. Eller for nu at kalde en spade for en spade: vi burde kræve privatiseringer.

Share

Posted by Morten Sørensen under Det offentlige & Politik & Viborg | 1 Comment »

One Response to “Mine børn er for vigtige til at overlade til politikerne”

  1. Deborah responded on 18 Jun 2007 at 08:30 #

    Nu har jeg ingen børn så lige børnepasning er af gode grunde ikke noget, jeg som sådan hæfter mig meget ved. Men der er da nok andet at tage fat på. I trafiksikkerhedens navn er de ved at lave en fuldstændig udemærket rundkørsel om hernede. Den fejler intet, og jeg kan kun se, at hvis de laver om på den, så går trafikken i stå…Nej det kører ad hulen til gør det.

Comments RSS

Leave a Reply