Karen Sjørup – ligstillingsforsker eller rødstrømpe

April 21st 2009 12:42 am

I morges i Radioavisen og på DR´s hjemmeside kan man i dag læse, at arbejdsmarkedet stadigvæk er kønsopdelt:

Der er ikke kommet flere kvinder i lære som mekaniker murer eller smed og det er under hver tiende frisør eller tandklinikassistent-elev der er mænd.

Og det er ikke hensigtsmæssigt med rene pigefag og rene drengefag. Det mener arbejdsmarkeds- og ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

– Det skaber en ubalance mellem kønnene, som jeg ikke synes er hensigtsmæssig. Jeg så gerne, at der var flere piger i håndværksfagene og flere drenge, der søgte ind i sosu-fagene, siger hun til DR Nyheder.

Jeg anerkender, at der ligger noget forskning bag udsagnet om, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt; men når “forskeren” så udtaler, at hun ikke synes, det er hensigtsmæssigt, så bliver jeg nødt til at spørge, hvilken forskning ligger der bag det udsagn? Ikke hensigtsmæssigt i hvilken henseende?

Derfor mener ligestillingsforskeren, at skoler og virksomheder inden for de traditionelle kønsopdelte fag må gøre en meget større indsats end hidtil, for at nedbryde fordomme og tiltrække ansøgere fra det modsatte køn.

Hvilken forskning ligger bag hendes holdning om, at drenge og piger absolut skal være ens? Er det forskeren, der taler, eller er det rødstrømpen Karen Sjørup i stedet? Og kunne Radioavisen ikke lige så godt spørge fysikeren, Morten Sørensen, om hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at de fleste mekanikere er mænd, og de fleste frisører er kvinder. (Det rager mig en bønne, hvis nogen skulle være i tvivl.)

Share

Posted by Morten Sørensen under Karen Sjørup | 3 Comments »

3 Responses to “Karen Sjørup – ligstillingsforsker eller rødstrømpe”

 1. Lennart Kiil responded on 21 Apr 2009 at 16:21 #

  Glimrende set. Jeg har selv beskæftiget mig lidt med sondringen mellem forskning og ideologi i min serie af samme navn her:

  http://forsker.net/form/forsker-eller-ideolog

 2. Morten Sørensen responded on 22 Apr 2009 at 06:41 #

  Hej Lennart

  Tak for linket. Jeg læser jævnligt din blog, så jeg har allerede med interesse læst din serie om forsker eller ideolog. Noget jeg selv er blevet mere og mere interesseret i, så det er nok ikke sidste indlæg om dette emne 😉

 3. Lennart Kiil responded on 22 Apr 2009 at 19:50 #

  Jeg ser frem til dine kommende indlæg om emnet. Det om Bent Greve var også godt!