Tragikomisk

March 9th 2007 10:11 pm

Update: I følge Seiersen Science gik forslaget videre til anden runde.

——

Det er endnu aldrig nogensinde lykkedes nogen i hele universet at overtræde termodynamikkens 2. lov, som kan udtrykkes således:

Selv den bedst konstruerede maskine taber til sidst energien og går i stå.

Men nu, kære venner, sker det. En kollega gjorde mig opmærksom på, at Jens F. Hansen fra Korsør har opfundet en maskine, der kan overtræde loven. Det kunne man selv se i TV2-programmet “Danmarks Bedste Ide”.

En skitse af maskinen ses her:

evighedsmaskine.jpg

og mandens egen forklaring på TV2 kan ses her: http://programmer.tv2.dk/ide/article.php/id-6234483.html

Det er noget med en skorsten fyldt op med vand. Kuglen skal så sluses ind for neden. Opdriften på kuglen skal trække en generator, og efterfølgende skal kuglen også trække generatoren, når den falder ned igen. Evighedsmaskiner findes ikke, starter Jens F. Hansen klogt med at sige og pointerer derefter, at hans maskine kører på havvand – hmmm.

Det store spørgsmål er så, om man skal grine eller græde. Det er naturligvis sjovest at grine, men hvordan slap ideen gennem det første filter til konkurrencen? Den ene dommer er naturvidenskabelig universitetsuddannet (biolog godt nok), og den anden dommer er “udviklingsdirektør i TDC. Derudover er han direktør i sit eget firma, Innovation Lab.” Det giver mig lyst til at græde.

Havde nogen spurgt en vaks gymnasieelev om ideen, inden den slap gennem filteret, så havde vedkommende nok sagt følgende.

Den kinetiske energi kuglen får ved at falde fra toppen af skorstenen og ned, er akkurat den energi, der skal til for at øge kuglens potetielle energi fra bunden til dens større potentielle energi på toppen af skorstenen.

Og den energi, der skal bruge på at få bolden ind på 100 meters dybde, er i bedste fald akkurat den samme, som den vinder på 100 meters opdrift, når man ser bort fra friktion.

Æv æv, termodynamikkens 2. lov bliver nok heller ikke overtrådt denne gang.

Share

Posted by Morten Sørensen under Fysik | 5 Comments »

5 Responses to “Tragikomisk”

  1. falkeøje responded on 09 Mar 2007 at 10:32 #

    Alle opfindere af evighedsmaskiner siger:”De skal bare lige over det døde punkt, så kører de”.
    Der går masser af historier om “kvikke” folk, der har fundet de vises sten.
    Under energikrisen trådte en svensker frem, der havde skabt det første køleskab, han havde recepten til en bil, der tog energien fra luften.
    Han havde bare lavet en regnefejl.

    falkeøje

  2. Anders responded on 11 Mar 2007 at 01:10 #

    Hmmmm, nu er 3 minutter selvfølgelig kort tid til at forsvare sin ide. Det lyder lidt som at Jens F. Hansen har konstrueret en evighedsmaskine, hvilket i sagens natur er en umulighed.

    Hans reference til havvand kunne betyde at han har til hensigt at udnytte bølger på havet eller måske tidevandskræfterne til at løfte vandet i beholderen, hvormed systemet bliver tilført energi udefra og Hr. Hansen går fri af anklagen. Jeg tvivler dog på man kan løfte vandet de spåede 100 m under normale forhold.

    Indtil videre vil jeg lade tvivlen komme Hr. Hansen til gode, men der er mange dygtige folk der arbejder på at udnytte bølgeenergi effektivt så mon hans ide får gennemslagskraft?

  3. Morten Sørensen responded on 11 Mar 2007 at 09:53 #

    Hej Anders

    Ja det er naturligvis et godt sundt princip at lade tvivlen komme den anklagede til gode; men hvis du ser de 3 minutters videoklip med ham, så mener jeg nu, bevisbyrden er løftet.

    Efter ca. 2 minutter kommer han med en eller andet beregning over, hvor meget “kuglen løfter” eller hvordan han nu bekriver det. Det får han til 1500 L vand, Jeg fatter ikke den faktor 10, han ganger på midt i det hele.

    Og så siger han, at de 1500 L vand er mere end det, der skal til for at få vandet ud af slusen. Altså har maskinen skabt mere energi, end den bruger.

    Så han siger faktisk, at det er boldens opdrift alene, der skal drive slusen, og at han vinder energi på det. Han nævner ikke på noget tidspunkt bølgeenergi.

  4. Anders responded on 12 Mar 2007 at 05:50 #

    Hej Morten,

    Ja, jeg forstår heller ikke hans udregning. Ydermere hvis jeg sad i dommerpanelet ville jeg bestemt heller ikke sende ham videre i konkurrencen på baggrund af de tre minutter, men jeg ville nok alligevel bruge et par minutter på uddybende spørgsmål.

    Mit forsvar af ham bunder nok mest i at jeg nægter at tro på man kan være dum nok til at gå på nationalt tv og sige at man kan udvinde energi fra havvand ved hjælp af tilgængelig teknologi. Han sammenligner det jo selv med solenergi og vindenergi, hvormed jeg antager at han har indset hvorfor disse er anvendelige som energikilder, og at han har lavet en passende forbindelse til hvorfor havvand kun er nyttig i den rette sammenhæng.

    Skulle han have designet en evighedsmaskine kan medieeksponeringen i bedste fald bruges som et eksempel på hvorfor fysikundervisning er vigtig; selv for universitetsuddannede biologer.

  5. Sten Kirk Larsen responded on 27 Nov 2007 at 10:49 #

    Denne “evighedsmaskine” opfandt jeg under en juridisk forelæsning i 1969. Tanken er besnærende. Jeg tog udgangspunkt i det faktum, at en evighedsmaskine pr definition ikke kan konstruers, men hvis man kunne kombinere to modsatrettede kraftfelter, ville man få en “uægte” evighedsmaskine.
    Da jeg fra fiskeri(mine forældre boede i Hv.Sande) kendte noget til opdriten i vand, fik jeg tanken om at lave “hul i havet”.
    Først var jeg meget besnæret af ideen, men kom hurtigt frem til, at energien der skulle til for at presse kuglen ind i vandet, ville være lig den man kunne vinde ved opdriften. Jeg har i tidens løb forelagt mange “konstuktionen”, og alle ( incl. Jørgen Clausen fra Danfoss)har været enige om, at den ikke virker.
    Jeg så ikke udsendelsen,men flere har ringet og fortalt, at der var nogen som troede på min maskine.

Comments RSS

Leave a Reply