Ultraliberal

January 23rd 2007 04:39 am

Pressemeddelelsen om opstart af lokalforening af Liberalisterne i Viborg Kommune fik Viborg Folkeblad til at skrive o.k. artikel med overskriften “Ultraliberalt parti etablerer sig i Viborg”.

Det har fået mig til at sende nedenstående læserbrev til Viborg Folkeblad.

———

Skat og ultraliberal

Det radikale Venstres åndelige fader, Viggo Hørup, skrev 17/9-1893 et flammende skrift mod de stigende skatter. Bl.a. skrev han: “Der maa engang komme Nogle, som siger: Vi vil ikke have Skat, heller ikke god Skat, ikke engang fortrinlig Skat; det er mindre Skat, vi vil have, forstaar I, mindre Skat.” Det var før indkomstskatten blev opfundet.

I 1952 var indkomstskatten 16% og finansminister Thorkild Kristensen (V) skrev i National Økonomisk tidsskrift: “…jeg vil mene, at hvis der foregår en betydelig yderligere vækst ud over det, vi har i dag, altså en vækst i statsbudgettet i forhold til nationalindkomsten, vil de uheldige virkninger efterhånden begynde at vokse i betydelig udstrækning”.

I 1960 var det samlede skattetryk målt som procent af BNP nået op på 26%, og socialdemokraten Viggo Kampmann skrev: “Er det da rigtigt, at skatteudskrivningen har nået sit maksimum? Ja, for bestemte skatteområders vedkommende. Det vil være betænkeligt yderligere at øge indkomstskatten i Danmark”.

Målt som procent af BNP er skatten under Anders Fogh steget fra 48,6% (2001) til 50,6% (2005).

Dette ønsker Liberalisterne at gøre noget ved, og bl.a. derfor stifter vi nu en lokalforening i Viborg Kommune 4. februar kl. 13 i Viborg Svømmehal, som omtalt i Viborg Folkeblad 19/1. Formentlig i tråd med den politiske opfattelse i dagens Danmark betegnes vi som et ultraliberalt parti i artiklen.

Tjah i 1960 var man socialdemokrat, hvis man mente at 26% af BNP var grænsen. I dagens Danmark er man ultraliberal, hvis man mener at 50,6 % af BNP er for meget. Også derfor er dannelsen af Liberalisterne vigtig.

Share

Posted by Morten Sørensen under Liberalisme & Liberalisterne | No Comments »

Comments RSS

Leave a Reply